ATS Events

 Evenementenbureau als hobby


 

 
Het Sint Nicolaasfeest dient een feest voor iedereen te zijn en daar hoort historisch gezien een zwarte metgezel bij. Zwarte Piet is niet zomaar zwart, want er ligt een hele geschiedenis ten grondslag aan de metgezel van Sint-Nicolaas. Het is een eeuwenoude cultuur in Europa met wortels naar het kwade van de duivel. 

Die historie gaat terug naar Germanen en hun oppergod WODAN met zijn begeleiders, de zwarte raven Huginn en Muninn. Deze raven gingen kijken op aarde en luisteren naar alles wat de Germanen deden. De Luisterpieten! 
Na de Wodanperiode, als het christendom zijn intrede doet wordt Zwarte Piet een christelijke onderwereldfiguur die de duivel wordt genoemd. Zwarte Piet was ook de naam van de duivel in de Middeleeuwen.

Verwijzen naar slavernij en racisme is in ieder geval niet gebaseerd op de eeuwenoude geschiedenis van de metgezellen van Sint Nicolaas in Europa.

De historie van Sint Nicolaas en Zwarte Piet is ruim beschreven in allerlei boeken. Deze zijn mede de bron geweest van wat u op deze pagina ziet en leest. 

 

Het is het jaar 270 en Nicolaas wordt geboren in Patara, een stad in Klein-Azië, aan de Middellandse zee. Patara ligt in het toenmalige Lycië en behoort tot het Oost-Romeinse Rijk, dat Byzantium wordt genoemd. In die tijd is het gebied Grieks, nu Turks. Heel bijzonder is dat Nicolaas vlak na de geboorte al in het badje staat. 

Patara (soms ook gespeld als Pataras) was een oude stad in Lycië, nabij Gelemis in de provicie Antalya in het huidige Turkije. Na de Hellenisering verkreeg de stad de naam Arsinoe. Patara was een belangrijke handelsstad in de oudheid.

 

 

Een stadspoort in Patara.


Als sterfdatum van Nicolaas wordt veelal 342 aangehouden. In ieder geval op 6 december. Hij zou dan 72 jaar zijn geweest. 

 De sarcofaag (stenen doodskist) bevindt zich in deze kerk in Myra.

 In het jaar 1087 is het gebeente van Nicolaas overgebracht naar het Italiaanse Bari. Er zijn twee teams met zeevarenden uit Bari actief geweest om het gebeente van Nicolaas naar Zuid-Italié te brengen. 

De Sint-Nicolaasbasiliek in Bari waarin zich de beenderen van de Heilige Nicolaas bevinden. 


Jaarlijks op 9 mei, de grote herdenkingsdag van de overbrenging van Nicolaas van Myra naar Bari, gaat een priester achter de tralies van het Nicolaasaltaar, kruipt dan onderin de crypte en komt terug met een glazen breekbaar flesje met daarin het manna. Na vele verdunningen kan een ieder die dat wil een flesje kopen met daarop uiteraard de beeltenis van de Heilige Nicolaas. 

 

De afbeeldingen op de papieren zakjes van de winkel in Bari.

 

 Jaarlijks op 8 mei wordt het beeld van Nicolaas aan land gebracht.
 

Beeltenis van de Heilige Nicolaas in Bari.

De donkere huidskleur komt door de streek waar hij geboren is en heeft geleefd. In Myra en de omgeving van deze plaats waren mensen wat donker en zijn dit nu ook nog. 
Nicolaas te zien met één van de drie kinderen die de tobbe heeft verlaten.

 

 


 

 

 

  

Nicolaas iconen 

   1.  Filatelie


De metgezellen van Sint-Nicolaas ten Oosten en ten Zuiden van Nederland en Vlaanderen. Een bonte verzameling vreemde kostgangers. 

We zien Kramppussen in de Alpenlanden, Beieren, Zwitserland, Kroatië Tsjechië en Slovenië. Hans Trapp in in de Franse Elzas en Lotharingen. Ruprecht in Noord Duitsland. Père Fouettard in het Noord-Oosten van Frankrijk (zie de afbeeldingen). Maar ook verschijningen als Semper, Hans Muff, Klaubauf, Pelzebock enz.Ook al stond zijn uiterlijk ter discussie daar was en is de Nederlandse Piet toch een uitermate plezierige verschijning bij.